Kiracının tahliyesi usulünü bildirim yoluyla fesih ve dava yoluyla fesih olmak üzere iki ayrı başlıkta incelemek mümkündür. Bildirim yoluyla fesih yasa belirlenen belli sürelerin dolmasına bağlı ve dava açılmasını gerektirmeyen bir usuldür.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’n yürürlüğe girmesiyle, kira hukukunda değişiklikler olmuş, Kiracının tahliyesi , nedenleri ve usulü önemli derecede değişmiştir.
TÜRK BORÇLAR KANUNU’NDA (YENİ) TAHLİYE NEDENLERİ
Kiracının tahliyesi usulünü bildirim yoluyla fesih ve dava yoluyla fesih olmak üzere iki ayrı başlıkta incelemek mümkündür. Bildirim yoluyla fesih yasa belirlenen belli sürelerin dolmasına bağlı ve dava açılmasını gerektirmeyen bir usuldür. Ancak bildirim yoluyla fesih için yasa ile belirlenen sürelerin detaylı biçimde incelenmesi ve hesaplanması böylelikle, yasaya uygun şekilde düzenlenecek fesih bildirimi ile kira sözleşmesinin sonlandırılması mümkündür. (detaylı bilgi için kiracının tahliyesi için 10 yıllık sürenin sona ermesi zorunlu mudur?-Bildirim yoluyla fesih yazımızdan yararlanabilirsiniz.)
Bu yazımızda ise; Türk Borçlar Kanunu’nda dava yoluyla fesih başlığı altında düzenlenen önemli fesih nedenlerini açıklayacağız. Her bir tahliye nedenine ilişkin ayrıntılı açıklamalara ve ince detaylara, sitemizde ayrıca yer verilmiştir.
6098 Sayılı yasanın 350,351 ve 352. Md’nde kiraya veren ve kiracıdan kaynaklanan dava yoluyla neticelendirilebilecek fesih nedenleri açıklanmaktadır:
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.