+90 534 234 07 50 Bize Ulaşın

Makaleler

HAKARET SUÇUNDA TUTUKLAMA KARARI VERİLEBİLİR Mİ?

5 Aralık 2018 — Gözde Dolan Erzurumlu

Kişinin onur ve saygınlığına yönelen suçlardan hakaret suçu Türk Ceza Kanunu’n 125 ile 131.maddeleri arasında düzenlenmektedir. Son günlerde çok gündemde olan Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu ise; genel hakaret suçundan farklı olarak TCK’nun 299 maddesinde düzenlenir.

Cumhurbaşkanına hakaret suçunda,  genel hakaret suçundan farklı olarak Cumhurbaşkanlığı makamının onur ve saygınlığı korunan hukuki değer olarak kabul eder. Failin tutuklanma olasılığı bakımından Cumhurbaşkanına hakaret ve genel hakaret suçunu ayrı değerlendirmek gerekir.  (konu ile ilgili diğer makalelerimizin linklerini sayfanın altında bulabilirsiniz)

Hakaret Suçunda Tutuklama Kararı Verilebilir Mi?

Belirtmek gerekir ki, tutuklama bir önemli bir koruma  tedbiridir. Bir cezalandırma yöntemi değildir. Basitçe ifade etmek gerekirse, şüpheli ya da sanığın yargılama sırasında kaçabileceği öngörülüyor , suçun işlendiğine ilişkin kuvvetli suç şüphesi oluşturan  deliller var ise; mahkeme tutuklama kararı verebilmektedir.

Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu

Cumhurbaşkanına hakaret suçu geçtiğimiz dönemlerde, bu kadar sık gündeme gelen ya da tutuklama kararlarına konu olan bir suç değilken; günümüzde birçok  kişi Cumhurbaşkanına hakaretle yargılanmakta , tutuklanmakta ve ceza almaktadır. Tutuklama bu suç bakımından teorik olarak mümkünse de, kişi özgürlüğüne yönelen ağır bir tedbir olduğundan, tutuklama kararlarının Uluslararası sözleşmeler, Uluslararası hukuk kaideleri ve insan haklarına ilişkin temel sözleşmeler çerçevesinde değerlendirilmesi  ve hassasiyetle ele alınması gerekir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. ve 10. Maddeleri düşünce hürriyeti, vicdan hürriyeti ile ifade özgürlüğünü düzenlemektedir. Cumhurbaşkanına hakaret suçu bakımından düşünce ve ifade hürriyetinin kapsamı geniş tutulmalı, bir kimsenin düşüncelerini açıklaması ve politik eleştiri yapması nedeniyle özgürlüğünden olması engellenmelidir.

Ceza Muhakemesi Kanunu’n 100 maddesinde yer alan “İşin önemi  verilmesi gereken ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde tutuklama kararı verilemez” hükmü de bu kapsamda ele alınmalıdır. Kanaatimizce hem genel hakaret suçları bakımından hem de Cumhurbaşkanına hakaret suçları bakımından  tutuklama çoğunlukla ağır bir tedbirdir ve ölçülülük ilkesine aykırı olarak yalnızca toplum vicdanını rahatlatmak maksadıyla tutuklama tedbirine başvurulmaktadır.

Kanaatimizce kişi özgürlüğünün önemi ve tutuklama tedbirinin niteliği gözetilerek hakaret suçu bakımından tutuklama kararı verilmemelidir. Ancak; uygulamada hakaret suçu nedeniyle tutuklamalarının yaygınlaştığı düşünüldüğünde, yargılanmanıza hassasiyetle yaklaşmanızı ve hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.

Ceza Hukuku konusundaki diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayınız.

Hakaret Suçu – Şerefe Karşı Suçlar Nedir?

Hakaret Suçu Hakkında Yargıtay Kararları Nelerdir?

Sosyal Medyadan Hakaret ve Tehdit, Nasıl şikayetçi olabilirim?

hakaret şerefe karşı suçlar

Hakaret Suçu Konusunda Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Ofisimizi Arayabilirsiniz.

İletişim bilgileri için lütfen tıklayınız.

Bu İçeriği Paylaşın

İlgili Başlıklar

Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.

Davayı Kabul Ve Sonuçları

Davayı Kabul Ve Sonuçları

Tümünü Listele
Ceza kanununda cinsel taciz suçu

Ceza kanununda cinsel taciz suçu

Tümünü Listele
Çocuğa Karşı Şiddet Suçu

Çocuğa Karşı Şiddet Suçu

Tümünü Listele
Şantaj Suçu Nedir?

Şantaj Suçu Nedir?

Tümünü Listele
Fuhuş Suçu Önemli Yargıtay Kararları

Fuhuş Suçu Önemli Yargıtay Kararları

Tümünü Listele
Fuhuş Suçu Nedir?

Fuhuş Suçu Nedir?

Tümünü Listele
Hükümete Karşı Suç

Hükümete Karşı Suç

Tümünü Listele
Tehdit Suçu

Tehdit Suçu

Tümünü Listele

Kategori

Ceza Hukuku