Anlaşmalı boşanma, evlilik birliği temelinden sarsılmış olan ve boşanma sürecinin uzatmak istemeyen, boşanmanın mali yönleri ve velayet konusunda anlaşamaya varabilen çiftler için hızlı ve sorunsuz bir boşanma sürecidir. Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu’ muzun 166/3 Maddesinde düzenlenmiştir.
Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu’ nun 166 maddesinin 3. Fıkrasında yer alan özel boşanma sebeplerindendir.
Türk Medeni Kanunu Madde 166/3 . Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilen ve boşanma dosyasına sunulan protokolü uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya gerçekleşir.
Tarafların anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için evliliklerinin resmi nikah tarihinden itibaren bir yıl geçmiş olması gerekmektedir. Kanun bir yıldan az süren evliliklerde anlaşmalı olarak boşanmayı kabul etmemektedir. Evlilikleri bir yılı dolduran çiftler boşanmanın fiili, mali, nafaka, düğünde takılan takılar, tazminat ve çocukları var ise velayet konusunda hür iradeleri ile ortak bir noktada buluşmaları gerekmektedir. Anlaşılan konuların da bir protokol ile imza altına alınması ispat açısından çok önemlidir. Bu protokol ile bulunduğunuz yer adliyesinde bulunan Aile Mahkemesine verilen boşanma dilekçesi ile boşanma gerçekleştirilir. Bulunduğunuz yer adliyesinde Aile Mahkemesi yok ise bu dava Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.
Anlaşmalı boşanma davasının duruşmasında iki tarafın da boşanma davası duruşmasında hazır bulunması gerekmektedir. Bunun sebebi Hakim tarafından tarafların dinlenilmesi kanun maddesi gereğince bir zorunluluk olması ve beyanlarının imza altına alınacak olması sebebi iledir. Taraflardan bir tanesinin yahut ikisinin de avukatlarının olması halinde dahi duruşmada hazır bulunulması gerekmektedir. Zira boşanma talebi ve protokol içeriğinin kabulü tarafların şahsına bağlı bir durum olması sebebiyle avukat beyanı esas alınamaz. Hakim iki tarafı da mutlaka dinlemek ister.
Anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşeceği gün ve saatte iki tarafın da hazır bulunması gerekmektedir. Boşanma taleplerini ve protokolde yazanların kendi talepleri olduğunun belirtilmesi çok önemlidir. Tek celsede boşanma kararı çiftler açısından en hızlı boşanma yoludur. Anlaşmalı boşanma protokolünün tarafları bağlayıcı olması ve boşanma sonrasında hak kayıpları yaşanmaması için konusunda uzman bir avukattan yardım alınması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma hakkında daha detaylı bilgi almak ve anlaşmalı boşanma davası açmak için ofisimizi arayabilirsiniz.
İletişim bilgileri için lütfen tıklayınız.
Bu makalemiz de ilginizi çekebilir.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.