Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasında, taraflara belli oranda serbestlik tanınmış ise de, bu serbesti sınırsız değildir. Anlaşmalı Boşanma Kararı
Anlaşmalı Boşanma Kararı verilerek Evliliklerin anlaşmalı boşanma ile sona erdirilmesi için, boşanma davasına bakacak mahkemeye, anlaşmalı boşanma dilekçesinin yanı sıra, taraf vekillerince hazırlanan ve taraflarca imza edilen anlaşmalı boşanma protokolü de sunulmalıdır. İlgili mahkemeye sunulan protokolde, taraflar boşanma ve boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin olarak (nafaka, tazminat, velayet gibi) iradelerini, maddeler halinde sıralayarak, imza etmektedirler.
Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasında, taraflara belli oranda serbestlik tanınmış ise de, bu serbesti sınırsız değildir. Anlaşmalı boşanma protokolü yasal sınırlara tabidir ve hakimin müdahalesine açıktır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2005/6126 E. 20005/7139 K. 02.05.2005 Tarihli kararında, görülen anlaşmalı boşanma davasına ilişkin kararda, satış ve devirlerin duruşma ile kesinleşme arasında yapılması, satışlar yapıldıktan sonra boşanma kararın kesinleşeceği yönünde hüküm kurulmasını hukuka aykırı bulmuştur. Yargıtay’a göre boşanma kararının kesinleşmesinin tarafların insiyatifine bırakılması doğru olmadığı gibi, şarta bağlı boşanma kararı da verilemez. Yargıtay’a göre protokole müdahale edilmelidir, şarta bağlı hükümlerde değişiklik yapılması sağlanmalıdır. Hakimin müdahalesi ile yapılacak değişikliklerin taraflarca da kabul edilmesi ile, boşanma kararı verilebilir. Mahkemece gerekli müdahale yapılmaksızın şarta bağlı protokolün kabulü ile anlaşmalı boşanma kararı verilmesi hukuka uygun bulunmamıştır.
Boşanma Konusundaki Tüm Makalelerimiz için lütfen Tıklayınız.
Daha detaylı bilgi almak veya boşanma davası açmak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.