Evlilik birliği taraflara birçok hukuki sorumluluk yükler,bu sorumluluklardan bir kısmını da ortak hayatın gerektirdiği iş ve görevler oluşturur. Ev işleri de genel anlamıyla birliğin gerektirdiği iş ve görevlerden kabul edilir. Peki bu durumda Ev işlerini yapmamak boşanma sebebi mi ?
Evlilik birliği taraflara birçok hukuki sorumluluk yükler, bu sorumluluklardan bir kısmını da ortak hayatın gerektirdiği iş ve görevler oluşturur. Ev işleri de genel anlamıyla birliğin gerektirdiği iş ve görevlerden kabul edilir. Peki bu durumda Ev işlerini yapmamak boşanma sebebi mi ?
Toplumsal yaşamda meydana gelen köklü değişiklikler, hukuku düzenlemelerde değişiklik yapılmasına neden olur. Kadın ve erkeğin toplumsal rollerindeki değişim de Türk Medeni Kanunu ve nihayet yüksek mahkeme kararlarında değişikliğe neden olmuştur.
743 sayılı Türk Kanunu Medenisi’nin 152. Maddesinde yer alan “Koca evin reisidir” hükmü kaldırılmış, böylelikle kadın ve erkek evliliğin birliğinin birlikte reisi konumuna gelmişlerdir. Yapılan değişiklikler kadın ve erkekler için anayasa ile güvence altına alınmış olan çalışma hakkı ve yine anayasa tarafından tanınan eşitlik hakkı bağlamında isabetlidir.
Eski Medeni Kanun’un kocanın evin reisi olmasına ilişkin hükmünün kaldırması kadın ve erkeğin evlilik birliğinin yönetiminden ve gereklerinden birlikte sorumlu olması sonucunu doğurmuştur. Evlilik birliğinin yönetiminde, evin giderleri, çocuklara ilişkin sorumluluklar, birliğin tüm yükümlülüklerinde eşit kabul edilen eşlerin ev işleri bakımından da eşit sorumluluk sahibi olduğunun kabulü gerekir.
Hal böyle olmakla birlikte Yargıtay’ın bilhassa eşler arasında katkı payı alacağına ilişkin uyuşmazlıklarda, aksi yönde tepki çeken kararları da mevcut ise de, bir bütün olarak yasal düzenlemelerden çıkan sonuç ev işlerin eşlerin ortak sorumluluğu olduğudur.
Boşanma Konusundaki Tüm Makalelerimiz için lütfen Tıklayınız.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.