Miras taksim sözleşmesi, paydaşların, mirasın aralarında nasıl ve ne şekilde paylaşılacağını düzenlemek üzere akdettikleri bir sözleşmedir.
Miras taksim sözleşmesi, paydaşların, mirasın aralarında nasıl ve ne şekilde paylaşılacağını düzenlemek üzere akdettikleri bir sözleşmedir.
Sözleşmenin yapılabilmesi için tüm mirasçıların sözleşme ve içeriği konusunda anlaşmaları gerekir. Başka bir deyişle, tüm mirasçılar mirasın nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşmaksızın, taksim sözleşmesi yapılamaz.
Mirasın nasıl paylaşılacağını belirlemek üzere yapılan taksim sözleşmesi, yazılı yapılmalı, sözleşmede tüm mirasçıların imzası bulunmalıdır. Sözleşme miras bırakanın ölümünden sonra yapılabilir, miras bırakanın sağlığında yapılan taksim sözleşmeleri ahlaka aykırı kabul edilir ve geçersiz olur.
Sözleşme terekedeki malların tamamı taksim edilerek yapılabileceği gibi, bir kısmı üzerinde de yapılabilir.
Taksim sözleşmesi tüm paydaşların mutabık olması ile düzenlendiğinden, sözleşmeye itiraz mümkün olmaz; ancak paydaşlar isterlerse aralarında anlaşarak yeni bir sözleşme düzenleyebilirler.
Taksim sözleşmesinin adi yazılı şekilde yapılmasına bir engel yoktur. Noter huzurunda ya da tapu sicil müdürlüğü nezdinde yapılmayan taksim sözleşmeleri de geçerli olurlar. Bu durumun istisnası paylı mülkiyete tabi taşınmazlardır. Paylı mülkiyete tabi taşınmazların temliki resmi şekilde yapılmalıdır.
Miras Taksim Sözleşmesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.