Nişanlılığın Sona Ermesinde Maddi ve Manevi Tazminat ile ilgili düzenlemeler Türk Medeni Kanunu’n 118 ile 123. Maddeleri arasında yer almaktadır. Nişanlanma, farklı cinsiyetten iki kişinin evlenme niyetiyle karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamaları ile yaptıkları hukuki işlemlerdir. Tazminat talepleri içinse niş
Nişanlılığın Sona Ermesinde Maddi ve Manevi Tazminat ile ilgili düzenlemeler Türk Medeni Kanunu’n 118 ile 123. Maddeleri arasında yer almaktadır. Nişanlanma, farklı cinsiyetten iki kişinin evlenme niyetiyle karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamaları ile yaptıkları hukuki işlemlerdir.
Nişanlanma çeşitli şekillerde son bulabilmektedir. Nişanlılardan birinin haklı sebep olmaksızın nişanı bozduğu ya da nişan taraflardan birine izafe edilebilen bir kusur nedeniyle bozulduğu takdirde, kusuru olan taraf diğerine dürüstlük kuralı çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar, nişan giderleri ile katlandığı maddi fedakarlıklar karşılığında uygun bir tazminat ödemekle yükümlüdür.
Nişanın sona ermesi nedeniyle ödenecek maddi tazminat, zarar görenin menfi zararlarını kapsar. Başka bir deyişle, nişanlılığın geçerli bir nişanlılık olduğuna güvenilerek yapılan masraflardır. Örneğin, nişan elbiseleri, düğün salonu için ödenen kapora, basılan davetiye giderleri, nişan elbisesi ve nişan için yapılan masraflar bu kapsamdadır. Ayrıca, nişanlılardan birinin sona eren nişanlılık nedeniyle yapmış olduğu fedakarlıklar, örneğin evleneceği için işinden ayrılarak daha yakında düşük ücretli bir iş bulması halinde, zarar gören tarafın mevcut ve gelecekteki gelir kaybı da maddi tazminat kapsamında değerlendirilecektir.
Belirtmek gerekir ki; maddi tazminat zararın giderilmesini amaçlamakla beraber dürüstlük kuralı ile sınırlandırılmıştır. Tazminat miktarı zarar miktarını aşamaz ancak, dürüstlük kuralı ile sınırlıdır.
Zarar görenin ana-babası ile onlar gibi davrananların katlandığı fedakarlıklar için tazminat almaları söz konusu olmaz. Onlar ancak halihazırda yaptıkları harcamalar için (nişan,düğün hazırlığı amaçlı harcamalar) tazminat talebinde bulunurlar.
Nişanın bozulması nedeniyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan uygun miktarda manevi tazminat talep edebilir.
Nişanlılığın Sona Ermesinde Maddi Ve Manevi Tazminat sebepleri nişanın sona ermesinden itibaren bir yıl içinde zaman aşımına uğramaktadır.
Boşanma Konusundaki Tüm Makalelerimiz için lütfen Tıklayınız.
Daha detaylı bilgi almak veya boşanma davası açmak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.