Ölünceye kadar bakma sözleşmesi; bakım borçlusunun, bir mal varlığı değerine karşılık olarak bakım alacaklısını ölünceye kadar bakmayı taahhüt etmesidir. Bakım alacaklısı tek bir mal varlığı değerini
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi akdedildiğinde taraflar için önemli sonuçlar doğuran, üçüncü kişilere etkisi bakımından da önem arz eden bir sözleşmedir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi; bakım borçlusunun, bir mal varlığı değerine karşılık olarak bakım alacaklısını ölünceye kadar bakmayı taahhüt etmesidir. Bakım alacaklısı tek bir mal varlığı değerini devredebileceği gibi tüm mal varlığı değerlerini de ölünceye kadar bakma sözleşmesine konu edebilir; bu hususta takdir hakkı bakım alacaklısına aittir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi önemine binaen sıkı yasal koşullara bağlanmıştır. Ölünceye kadar bakım sözleşmesi resmi vasiyetname şeklinde yapılır. Bunun için iki tanıkla birlikte noter huzurunda bakım sözleşmesi yapmak ya da sulh hukuk mahkemesine başvurmak gerekmektedir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesini noter huzurunda yapmak isteyen taraflar, iki tanık ile birlikte noter huzurunda hazır bulunurlar. Resmi şeklin yalnızca konusu taşınmaz olan sözleşmeler bakımından zorunlu olduğunu, konusu taşınır olan sözleşmelerin resmi şekle uyulmadan yapılabileceğini belirtmek isteriz.
Bakım borçlusu ve bakım alacaklısının aynı aileden olması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak; bakım alacaklısı sözleşme gereğince bakım alacaklısıyla kendi aile ferdiymiş gibi ilgilenmek yükümlülüğü altına girer. Bakım borçlusu ile bakım alacaklısın aynı aileden olmasında da bir mahsur yoktur. Bu sözleşme anne- baba, çocuk arasında da yapılabilir.
Bakım alacaklısının sözleşme konusu mal varlığını üçüncü kişilere devretmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Sözleşmenin geçersizliği ve bakım borçlusunun sorumluluğunu yerine getirmemesine ilişkin hükümler ise saklıdır.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.