Silahla tehdit suçu işlenirken, tehdidin yanı sıra kasten öldürme, kasten yaralama, mal varlığına zarar verme suçları da gerçekleşmişse, tehdit dışında, ayrıca bu suçlardan da ceza verilecektir.
Silahla tehdit suçu ; Türk Ceza Kanunu’n 106. Maddesi’nde düzenlenen tehdit suçunun nitelikli halidir. Silahla tehditte, fail mağdurda haksız bir zarara ya da kötülüğe uğratılacağı düşüncesini uyandırmakta ve mağdurdaki korkuyu güçlendirmek için silah kullanmaktadır.
Belirtelim ki; tehdit suçunun silahla işlenmesi, mağdur üzerindeki etkinin daha ağır ve ciddi olduğu düşünülerek, suçu ağırlaştıran bir neden olarak düzenlenmiştir. Mal varlığına yönelen tehdit şikayete bağlı bir suç iken, silahla tehdit şikayete tabi değildir. Zira, tehdit sırasında silah kullanılması tehdidin kişi dokunulmazlığına yöneldiğini gösterir. Resmi makamlarca tespit edilen silahla tehdit suçunun şikayet olsun ya da olmasın takibi gerekir.
Silahla tehdit suçu mağdura silah doğrultulması şeklinde gerçekleşebileceği gibi, mağdurun bulacağı şekilde silah bırakma, kuru sıkı silah kullanma ya da silahın kabzasını gösterme biçiminde gerçekleşebilir. Bu gibi hallerde de tehdit; silahla tehdit kapsamında değerlendirilecektir.
Kuru sıkı silahla işlenen tehdit suçu bakımından, mağdurun silahın kurusıkı olduğunu bilip bilmemesi önem taşır. Mağdur silahın kurusıkı olduğunu bilmiyor ve anlayamayacak durumda ise; tehdit suçu silahla tehdit kapsamında değerlendirilecektir.
Silahla tehdit sırasında, tehdidin yanı sıra kasten öldürme, kasten yaralama, mal varlığına zarar verme suçları gerçekleşmişse, tehdit dışında, ayrıca bu suçlardan da ceza verilecektir.
Silahla tehditte bulunan failin suçu sabit görülürse, fail hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir.
Silahla Tehdit Suçu veya Tehdit Suçları ile ilgili detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Ceza Davaları Konusunda sorularınıza yanıt almak için Uzman Ceza Avukatlarımız ile görüşebilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.