Tehdit Suçu şikayete bağlı bir suç olması sebebiyle mağdurun suçu öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde bu suçlama ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Silahla, imzasız mektupla veya özel işaretlerle, Birden fazla kişi tarafından tehditte iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Tehdit suçu ; Türk Ceza Kanunu’nun 106. Maddesinde yer almaktadır.
Tehdit suçunun işlenebilmesi için fail tarafından beyan edilen kötü davranış, kötü muamele gibi eylemlerin meydana henüz gelmemesine rağmen mağdurda ileride meydana gelme olasılığı ve olanağının bulunması itibarını uyandırması gerekmektedir.
Tehdit suçu davalarda karşımıza genelde yazılı beyan ( mesaj , mektup, not ve benzeri) ya da sözlü söylem olarak karşımıza çıkmakta ise de failin mağdura karşı tehditvari hareketleride aynı kanun kapsamında değerlendirilmektedir.
Tehdit suçu sadece gerçek kişilere karşı işlenebilecek bir suç olarak kanunda düzenlenmiştir. Bu sebeple tüzel kişilere karşı bu suçun oluşması mümkün değildir.
Tehdit suçunun en önemli özelliği mağdura yönelik bir tehlikenin olması ve bu tehlikenin meydana gelme olasılığının bulunmasıdır. Fail tehdit olarak söylediği eylemi gerçekleştirmesi halinde ceza kanununa uyan diğer madde gereğince yargılanacak ve cezalandırılacaktır.
Tehdit suçu şikayete bağlı bir suç olması sebebiyle mağdurun suçu öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde bu suçlama ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. 6 aylık şikayet süresi geçtikten sonra yapılan şikayetlerin zaman aşımı nedeniyle ret edilecek olması sebebiyle süreye dikkat edilmesi gerekmektedir.
Tehdit Suçu hakkında daha detaylı bilgi almak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.