Tedip Hakkı, çocuk üzerinde hakimiyeti bulunan ana, baba, öğretmen gibi kimselerin çocuğu disipline etmek ve uslandırmak amacıyla yapmış olduğu davranışlardır. Yargıtay Tokatla Terbiye konusunda ...
Türk Ceza Kanunu’nda örtülü biçimde tanımlanan terbiye hakkı, tedip hakkı, çocuk üzerinde hakimiyeti bulunan ana, baba, öğretmen gibi kimselerin çocuğu disipline etmek ve uslandırmak amacıyla yapmış olduğu davranışlardır.
“İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Denmektedir.
Türk Ceza Yasası anılan madde ile tedip hakkı kapsamına aşan davranışları ve bu yaptırımını belirlemek suretiyle, dolaylı olarak tedip hakkını tanımlamaktadır. Buna göre, çocuğu büyüten ,okutan, bakan, bir meslek ya da sanat öğreten kimseler, tedip (terbiye) hakkı sahibidir ancak, bu hakkın sınırlarını aşan davranışlardan kaçınmalıdırlar.
Yargıtay geçtiğimiz günlerde tedip hakkı hususunda tartışmalara neden olacak bir karara imza atmış, babanın kızına attığı tokadı tedip hakkı kapsamında görerek, babanın cezalandırılmaması gerektiğine kanaat getirmiştir.
“Olay tarihinde 16 yaşında olan ve birden fazla kez evden kaçan mağdura yönelik babası olan sanığın bir kez tokat atması şeklinde gerçekleşen eylemde, babanın mağdura yönelik tedip hakkını kullandığına dair kabulde bir isabetsizlik görülmediğinden, tebliğnamedeki bozma görüşüne iştirak olunmamıştır.” Denmektedir.
Böylelikle Yargıtay yerel mahkemenin kızı birden çok kez, evden kaçan kızına bir tokat atan babanın davranışını tedip hakkı kapsamında gördüğü ve beraatine hükmettiği kararını onamış ve bu görüşü benimsemiştir.
Çocuğa Karşı Şiddet Suçu hakkındaki makalemizi okumak için lütfen tıklayınız.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.