Yoksulluk Nafakası boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek eş için verilen nafakadır. Boşanma ile yoksulluğa düşen eşin, yoksulluğu sona ererse, nafaka alırken yeniden evlenir ya da başka bir kişiyle evlilik hayatı sürerse, TMK’nun 176. maddesine göre yoksulluk nafakası sona erer.
Yoksulluk Nafakası boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek eş için verilen nafakadır. Boşanmanın, evliliğin sona ermesi dışında birçok hukuki sonucu bulunmaktadır. Yoksulluk nafakası bu sonuçlar içerisinde en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Nafaka nedir? Kimler nafaka alabilir? Ne zaman sona erebilir? Gibi sorular sık sık hukukçuların karşısına gelmektedir.
Boşanma ile mali güçlüğe düşecek taraf diğer taraftan nafaka isteyebilmektedir. Boşanmanın kesinleşmesiyle, boşanan eşe ödenmeye başlayan bu nafaka türü, TMK’nun 175. maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakasını oluşturmaktadır. TMK’nun 175. Maddesine göre: “ Boşanmayla yoksulluğa düşecek taraf; kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için, diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.” denmektedir.
Yoksulluk nafakası, anlaşmalı boşanmalarda tarafların müşterek iradesine göre belirlenirken, çekişmeli boşanmalarda belli kriterler dikkate alınarak mahkemece takdir edilmektedir.
Türk Medeni Kanunu; yoksulluk nafakası alan tarafın mutlaka boşanma ile yoksulluğa düşecek olmasını aramaktadır. Nafaka alacak tarafın, yoksulluğa düşecek olması yeterli olup; mutlaka hiçbir geliri olmaması aranmaz. Hakim tarafların evlenmeden önceki sosyo ekonomik durumlarını, evlendikten sonraki ekonomik koşullarını, gelir ve giderlerini göz önünde bulundurarak takdir eder.
Yoksulluk nafakası, boşanma sırasında hükmedilen tedbir nafakasından farklı olarak boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren ödenir. Boşanma hususunda mahkemenin verdiği karar, taraflara tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün geçmesiyle birlikte kesinleşir. Mahkeme kararının kesinleşmesi için, kararın tebliğinden itibaren geçecek 15 günlük sürede kararın kesinleşmesini önleyecek hukuki yollara (istinaf) başvurulmamış olmalıdır.
İrat şeklinde ödenen maddi tazminat ve nafakanın ne zaman sona ereceği TMK’nun 176. maddesinde düzenlenmiştir.
Süresiz Nafakaya Meclis Dur Diyor
Sigortalı Çalışmak Nafaka Almaya Engel Midir?
Nafaka hakkında daha detaylı bilgi almak veya boşanma davası açmak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.