Zamanaşımı süresi dolması ile bir hakkın talep edilme imkanını ortadan kaldıran yasal süredir. Başka bir deyişle zamanaşımı dolduktan sonra alacaklı, zamanaşımına uğramış alacağına ilişkin dava açamayacak, açsa da bu dava reddedilecektir.
Zamanaşımı süresi, dolması halinde bir hakkın talep edilme imkanını ortadan kaldıran yasal süredir. Başka bir deyişle zamanaşımı süresi dolduktan sonra alacaklı, zamanaşımına uğramış alacağına yahut hakkına ilişkin dava açamayacak, açsa da bu dava reddedilecektir.
Bu süre birçok davanın kazanılması ya da kaybedilmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle zamanaşımının durması, kesilmesi, hesaplanması hukukçular için büyük önem taşımaktadır.
Süre hesaplanırken, zamanaşımının başladığı gün hesaba katılmaz. Zamanaşımın gerçekleştiğini söylemek için sürenin son günün de dolması gerekir. Örneğin zamanaşımı için yasa ile beş yıllık bir süre öngürülmüşse , beş yıllık sürenin dolduğu son günün de sona ermesiyle zamanaşımının gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Zamanaşımının kesilmesi, zamanaşımının durmasından farklı olarak, kesilme sebebi gerçekleşene değin geçen sürenin yanmasına, kesilme sebebiyle birlikte yeni bir süre başlayacak bu süre hesaba katılmayacaktır.
Zamanaşımının kesilme nedenleri, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’n 154. maddesinde düzenlenmiştir.
Zaman aşımının durması sürenin olduğu yerde kalması, durma sebebinin gerçekleşmesinin ardından yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Zaman aşımının kesilmesi ise, kesilme sebebi gerçekleşene değin geçen sürenin yanması ve kesilme sebebiyle birlikte yeni bir sürenin başlaması anlamındadır.
Zamanaşımı hakkında daha detaylı bilgi almak ve profesyonel hukuki destek almak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.